Ann Napolitano – Ahoj krásko

23.07.2024 – Tato kniha je zatím pro mě nejlepší přečtenou knihu tohoto roku. Bylo to nádherné čtení. Ke konci jsem si i pobrečela, ale bylo to opravdu čtivě, procítěně a perfektně napsané. Láska rodiny na mě přímo sálala ze stránek. To se povedlo. Moc.

Příběh je podán několika postavami, které se střídají ve vyprávění. Odehrává se v současném Chicagu. Nejvíc prostoru má zezačátku Willam, který se narodil do porouchané rodiny. Když byl malé miminko umřela mu tříletá sestra. Rodiče se s tímto traumatem nezvládli vyrovnat a William jakoby pro ně nebyl. Will svůj svět vloží do basketbalu. Má pocit, že když v něm bude dobrý, tak si ho okolí aspoň všimne. Na univerzitě potká Julii. Julie je z rodiny, která drží při sobě, ale stmelující prvek, jak se později ukáže, je tatínek. Julie má tři sestry. Silvie je knihomolka, jež věří na pravou lásku. Pak jsou zde dvojčata: pečující Emeline a výtvarnice Cecelie. Všechny velmi ovlivní svět Willa a je to jízda. Nechci více prozrazovat, protože o překvapení není nouze a bylo by škoda je o vás připravit.

Musím vyzdvihnout autorčin styl, který s citem vykresloval pocity hlavních postav, že jsem se do nich vcítila a zamilovala si je, i s jejich chybami. Ty byly spíše ovlivněny okolím, než úmysly. Je zde otevřeně vykresleno zklamání ze svých očekávání, které se přetvořilo ve strach z budoucnosti a to vše ovlivnilo spoustu postav. I když se někteří nenechali zastrašit a své touhy a sny převedli do skutečnosti. Žili ve své lásce a postupně okolí pochopilo, co je to za sílu. Že nemohli dělat jinak. Ale nic špatného neudělali, jen prostě okolí soudí, dle určitých předsudků. Opravdu skvěle napsáno, nádherný a propracovaný příběh a já doporučuji upřímně všemi deseti. Pokud máte rádi společenské romány s láskou, s osudy zajímavě popsaných hrdinů. Je to topka.

Jo a ten nadpis má úžasné vysvětlení.

hodnocení: 100%

Vydáno: 2024 , Metafora
Originální název: Hello Beautiful , 2023
Překlad: Ondřej Frühbauer
Počet stran: 416
Jazyk vydání: český
Vazba knihy: měkká / brožovaná
Forma: kniha
ISBN: 978-80-7625-307-0

https://www.grada.cz/ahoj-krasko-13945/
foto: nakladatelství Metafora