Jeremy Schmid – Uzení
4.1.2020 – Trochu jsem se lekla kolik knih u mě čeká na přečtení. Jak jsem se tou hromadou probírala, uvědomila jsem si, že tato kniha tu čeká už rok. Tak rychle, rychle, musím to napravit a představit vám ji. Stojí za to.
Jak už podle názvu poznáte, kniha je o uzení. Manžel má tradici, že každý rok před vánoci udí bůček a klobásy. Klobásy si dělá sám a jsou teda výborné. Maso si nakládá také sám a je také dobré. Prostě na uzení před vánoci se těší celá rodina. I vzdálená. Ty co máme moc rádi, obdarujeme uzeným jako poděkování za celý rok a myslím, že je spokojenost na všech stranách. Takže pro to jsem byla zvědavá na knihu o uzení.
Předně kniha je hezky graficky zpracována a má pěkné fotografie na pevném kvalitním papíře. Dozvíte se jak udit, čím přikladat, co udit. Je tu opravdu vše pro začátečníky i pokročilé, kteří by si chtěli vyzkoušet něco nového. Jak si to tak pročítám, příští rok k našemu tradičnímu uzení přidám i sýr. Nalákalo mě to.
Co je pro mě nového, tak každé dřevo dá masu jinou chuť. Takže nejlepší je dřevo z ovocných stromů. Dává sladkou a lehkou chuť. Manžel mi na to řekl, že to snad ví každý. No já ne.
Při čtení se také trochu rozohnil můj drahý, že je tam použita konzervační sůl. Což on neuznává a dává obyčejnou sůl. Že prý to je pak jak z obchodu. Takže když doma, tak přírodně.
Jsou tu i recepty, ale některé mi připadají moc složité. Asi bych se držela jednoduchosti, i když pokud chcete něco speciálního, věřím, že to bude výborné. Takže vyzkoušení vám nic nebrání. Ale určitě udělejte i naši klasiku. Bůček vyválet v soli a v rozdrceném česneku. Dát do chladna a druhý den zalít vodou. Takto v láku nechat nejméně týden. Výborné.
Věřím, že pokud udíte nebo chcete udit, je kniha pro vás přínosem. Jako návod nebo inspirace se vždy hodí. Má opravdu moc hezké fotografie, takže mě to baví knihou jen tak listovat. A já si jdu dát poslední kousek uzeného, co na mě čeká v lednici. Mňam!
Hodnocení: 80%
Žánr: Literatura naučná, Kuchařky
Vydáno: 2018, Grada
Orig. název: Smoked: How to Cure & Prepare Meat, Seafood, Vegetables, Fruit & More, 2015
Počet stran: 160
Jazyk vydání: český
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN 978-80-271-0652-3
Foto: Nakladatelství Grada
https://www.grada.cz/uzeni-9869/
